In opdracht van het waterschap is door de Combinatie DijkVerbetering Molenwaard (CDVM) in de periode 2016-2018 gewerkt aan de dijkversterking. Tijdens en na de uitvoering zijn er grote problemen ontstaan voor de bewoners die in veel gevallen hebben geleid tot wateroverlast, zettingen en ernstige scheurvorming in de woningen. Uit recente metingen (april 2021) blijkt dat de situatie nog steeds niet stabiel is er nog steeds nieuwe scheuren ontstaan.
Door Prof. Dr. Ir. Stefan van Baars is op 14 april 2021 het rapport ‘De Lekdijk is lekgestoken’ ingediend. Nadat Prof. Van Baars zijn rapport heeft ingediend is door het waterschap het bureau Deltaris ingeschakeld. Zij komen medio juni met een reactie op het rapport van Prof. Van Baars waarbij ook gekeken zal worden naar mogelijke veiligheidsrisico’s voor de polder.
De aard van de uitgevoerde werkzaamheden verschilt, op sommige delen zijn vanwege woningen die dicht aan de dijk staan, boorpalen geplaatst, op andere delen zijn diepwanden geplaatst en waar er voldoende ruimte was zijn steunbermen aangebracht.
Met name waar boorpalen of diepwanden zijn geplaatst is sprake van veel kwelwater wat langs de boorpalen of diepwanden naar bovenkomt en zorgt voor wateroverlast. Dit leidt, naast scheurvorming als gevolg van zettingen in veel gevallen tot vochtdoorslag en optrekkend vocht wat in sommige gevallen dusdanig ernstig is dat er sprake is van schimmelvorming in de woning.
Daar waar steunbermen zijn geplaatst is er sprake van zogenaamde afschuivingen waarbij de aangebrachte grond wegzakt in de ondergrond die zijdelings wegdrukt wordt wat weer leidt tot zettingen, hoge horizontale belasting op de funderingen, zijdelingse verplaatsing en scheurvorming van/in de woningen.
Inmiddels heeft het Waterschap Rivierenland alle bewoners langs de dijk aangeschreven. Voor de inhoud verwijzen wij u naar de verzonden brief. Van belang is dat het waterschap aangeeft dat gemelde schade die al behandeld is opnieuw kan worden aangemeld als het rapport van Deltaris daar aanleiding toe geeft. Dit betekent dat ook mensen die al geschikt hebben waarschijnlijk opnieuw schadeclaims in kunnen dienen is.
Het wachten is nu op het rapport van Deltaris.
Dit is onduidelijk en o.a. afhankelijk van het rapport van Deltaris.
Wel kunnen we zeggen dat allereerst duidelijk bewezen moet worden dat er een zogenaamd causaal verband is tussen de werkzaamheden aan de dijk en de schades aan de woningen. Het rapport van Prof. Van Baars speelt hierin een zeer belangrijke rol en de brief van het waterschap geeft dit ook aan.
Ervan uitgaande dat Deltaris in grote lijnen de bevindingen van Prof. Van Baars zal bevestigen zal het waterschap een herstelplan moeten maken om de dijk te repareren. Hoe dat plan eruit zal zien is momenteel niet te zeggen. Tot die tijd is het advies om geen grootschalige aanpassingen, verbouwingen, etc. uit te voeren aan uw woning maar enkel het noodzakelijke onderhoud te plegen.
Stichting de Lekkende Lekdijk
Postbus 287, 2740 AG, Waddinxveen Info@lekkende-lekdijk.nl
KVK nummer: 82680574 IBAN: NL33INGB0007233492
Copyright © 2021 Stichting de Lekkende Lekdijk - Alle rechten voorbehouden
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.